1. Wat wij wel doen. Wij maken violen geschikt voor les. Zodat de viool speelbaar en te stemmen is. Wil je de klank verbeteren met duurdere nylon snaren, of betere strijkstok, staartstuk dan kunnen we dat ook voor je regelen. Het speelklaar maken kost ons de meeste tijd.
Wij schuiven geen dozen door met laagste prijs garantie. |
2. Prijs / Kwaliteit - overzicht gebruikte houtsoorten.
Hoe zachter het hout (bij vuren en lindehout), hoe lager de prijs. Hardere houtsoorten zoals ebben en jujube zijn duurzamer. Globaal geldt: Hoe harder het hout hoe stemvaster. In ons atelier maken we violen goed speelbaar en stemvast instrument. Een massief bovenblad geeft warmere toon dan triplex.
3. Wat uitleg
1. Toets - Stemsleutels
► Ebbenhout is een zeer harde houtsoort, het behoudt zijn vorm. Geeft een heldere klank en mooie lage tonen.
► Rosewood / Palissander geeft een volle klank met een eenvoudig lage toon. Palissander is goedkoper dan Ebbenhout
2. Bovenblad / Zangbodem.
Sparrenhout is het meest gebruikte hout voor bovenbladen op de viool.
►Bovenblad Triplex ( gelaagd hout ) is het goedkoopst. Hoewel de kwaliteit minder is en het korter de klank vasthoudt, kunnen deze violen toch goed speelbaar zijn.
►Bovenblad Massief hout geeft een natuurlijker klank, houdt noten langer vast. Om deze redenen zijn violen van hogere kwaliteit gemaakt van massief hout.
.
4. Onze Inkoop.
Violen selecteren wij op prijs, kwaliteit gebruikte materialen en wat er van te maken is.
Het arbeidsloon in het verre oosten is erg laag, daarom is de prijs laag. Een zelfde viool, in Nederland gemaakt, zal de viool minimaal een factor 15 x duurder zijn. Het probleem met de meeste goedkope violen is niet het materiaal van de viool maar de afwerking. Ze zijn niet speelbaar.
5. De vioolbouwer ?
Onze specialiteit is dat wij de goedkope violen zo maken dat je er goed op kunt spelen. Heb je voldoende financiële middelen ( meer dan € 1000,- ) of speelt geld geen rol is de vioolbouwer ook een optie.